Bendigo GovHub

Bendigo GovHub

“The new Bendigo GovHub will be a wonderful public asset, and a lasting testament to the vision of the State and Local Government to invest in their community first.”

Neil Appleton, Director of Lyons

The new Bendigo Govhub will contribute to the continual growth of Bendigo by establishing a stronger, more efficient public sector that will create jobs and deliver government services to the community. Due to be completed in 2022, Bendigo Govhub will be a state-of-the-art community asset and workplace, consolidating the current office of the City of Bendigo and other regional state government agencies. Our design team met the multifaceted brief by engaging with the community of Bendigo and collaborating with Development Victoria and Regional Development during the design phase. We also had the great pleasure of working with representatives for the Dja Dja Warrung people on the integration of ideas of Country and the local spoken language into the design.

The result is a building with an identity unique to Bendigo, one that draws upon its rich heritage and builds upon its plans for a thriving future. The design transforms operations for both customers and employees, breaking down silos and creating a one-stop-shop for community services and a hub for the local community. Underpinned by sustainable solutions that will not only decrease running costs and improve environmental footprint, the design enhances wellbeing and strengthens connectivity within the community.

  • Sector

    Workplace

  • Key Lyons contacts

    Neil Appleton
    Adam Pustola

  • Client

    Development Victoria
    Regional Development Victoria

  • Location

    Lyttleton Terrace, Bendigo, Victoria

  • Traditional land

    Located on the traditional lands of the Dja Dja Wurrung people

  • Size

    20,000 square metres

  • Sustainability

    Designed to be 5 star Green Star

  • Project status

    In construction

Building
the city

Connecting
with landscape

Designing
sustainable futures

Designing a sustainable future for Bendigo

Bendigo GovHub offers an elegant solution to reduce running costs, encourage sustainable transport, streamline processes and elicit agile working methodologies. The design features an innovative exposed timber structural frame chosen for its environmental, construction and healthy workplace benefits. Sourced from a local supplier, the use of mass structural timber throughout comes with a unique set of challenges to navigate the curves and complex angles of the building. The design overcomes these challenges to reveal a building predominantly built in timber with unique and complex geometries. Efficient indoor air quality systems, solar panels and water and energy monitoring systems also contribute to a sustainable design.

Echoing the growth of Bendigo through design

As one of Australia’s fastest growing regional cities, Bendigo requires architecture to match its growth and prepare for its future. Our site-specific design for Bendigo Govhub will create a key new public realm at the heart the city for its community. Our design invigorates the State and Local government public sector workforce with a contemporary and therapeutic workplace. Centralising the delivery of a range of government services, the new design accommodates up to 1000 public sector staff. A unified customer service area, concierge, open cafe and exhibition spaces will enable connections and the delivery of services for the community. Our design for customer services features a singular, continuous counter, enabling a hybrid model of service. Almost solely designed in timber with maximum views to nature, the working spaces are naturally warm and comfortable. Large flexible floors, fewer walls and integrated departments help to break down operational silos and encourage sustainable and productive ways of working. Each space is designed to be flexible, allowing more of the building to be used more often.

Forging connections to Bendigo through material and design

The Bendigo Govhub design takes advantage of every moment to connect back to its community. The design is sensitive to the cultural heritage of its surroundings and uses local blueststones and granites to reflect the unique identity of Bendigo. We utilized a campus style design to integrate the project culturally, historically and socially into the urban fabric of the city. A civic forecourt on Lyttleton Terrace and a pocket park on Mundy Street are designed to transform an inactive streetfront into community meeting points. A strong landscape theme is consistent throughout the building with an internal courtyard and several strategic cut-outs providing multiple opportunities for people to meet, relax and engage with the space. Prioritisation of pedestrians on surrounding roads, end of trip bike facilities and linkages to the surrounding bike networks all contribute to integrating the Bendigo Govhub into the community.

“The workplace is designed to foster a new collaborative culture – connecting all staff in generous spaces; a big staff hub set among a landscaped courtyard at the heart of the building and light-filled stairs where you can bump into colleagues.”

Adam Pustola, Principal at Lyons

Key Contacts