New Horizons

New Horizons

“Bringing together many different research groups into New Horizons was a great challenge. Through creative consultation, we designed a highly flexible open source research and learning environment that will benefit new materials and bioengineering research for many years to come.”

Neil Appleton, Director of Lyons

At the core of the success of Monash University’s New Horizion’s building is our expertise in orchestrating and uniting multiple research disciplines in one building. A collaborative undertaking between Monash University Engineering and Science Faculties and CSIRO, we negotiated the often contrasting needs of multiple facilities to design a building recognised on the world stage of research. Our integrated and multi use design allows co-located academics to form a truly collaborative partnership with CSIRO. Students are placed alongside researchers and share in access to leading-edge technology that foreshadow their future careers. Not only does the building transform the experiences of those that step inside, New Horizons transforms Monash University by developing the Clayton Innovation Precinct as a significant technological innovation hub in the southern hemisphere.

  • Sector

    Research Buildings

  • Key Lyons contacts

    Neil Appleton
    Hari Pliambas

  • Client

    Monash University, Engineering and Science Faculties
    CSIRO

  • Location

    20 Research Way, Clayton VIC 3800

  • Traditional land

    Located on the traditional lands of the Wurundjeri and Boon Wurrung people

  • Size

    20,884 square metres

  • Sustainability

    6 star Green Star As Built

  • Project status

    Complete, 2013

A catalyst for change

Our design for New Horizons transforms what was historically considered the back of the Monash University’s campus. The building links two major entrances, addressing CSIRO to the north and Monash Engineering to the south. The ground floor foyers connect the entrances like a public street while three internal atria provide views into the research spaces. The surrounding context of the building is designed to attract people to the north edge of the campus while a façade clad in bright aluminium breaks the scale of the building and collects water as part of integrated, innovative sustainability strategy.

Connecting
researchers

Student
Experience

Transforming
the Campus

Enabling collaborative partnerships

We considered the design of New Horizons as a singular form to reflect Monash University’s vision to break down silos within facilities. While considered a singular form, the building unites extremely complex and differing research environments, each with their unique set of requirements. 500 physicists, chemists, bioengineers, nano-scientists, environmental scientists and digital visualisers are successfully accommodated in the New Horizons building, increasing the potential for collaboration and connection.

 

The floor plates are organised to run the offices and labs together, optimising the amount of connection between the two separate programmes. Open plan offices and laboratories offer maximum flexibility for researchers, supported by a diverse range of collaboration spaces, culminating with a large rooftop collaboration lounge. The workplace benefits directly from the leading environmental design. Occupant comfort and productivity combine to create a work environment that will facilitate research recognised on the world stage. The digital design labs, a focal point for students and academics, are located in the central ‘prow’ of the building, along with an 84 million pixel 3D immersive CAVE. The combination of undergraduate teaching and research within New Horizons provides a clear pathway for students into postgraduate fields at Monash University.

Key Contacts