Northern
Hospital
Redevelopment

Northern
Hospital
Redevelopment

The need for adaptable, forward-thinking and world-class medical facilities has perhaps never been greater than it is today. With the requirements of healthcare ever-changing, it is crucial that medical facilities are designed to treat today’s patients and ready to adapt to tomorrow’s demands. With a population expected to double in the next 10 years, the community in Melbourne’s north required facilities equipped to deliver safe and timely patient-first care. The government invested in this major rebuilding and refurbishment of the Northern Hospital, delivered in two key stages with minimal disruptions to operations. The breadth of our design solution projects well into the future, imagining what adaptable, flexible and culturally appropriate care will look like as healthcare evolves. Navigating the challenges of construction in a fully operational environment, with the added complexities of a global pandemic, this project is a testament to our ability to execute solutions in a constant state of flux.

  • Sector

    Hospitals & Healthcare

  • Key Lyons contacts

    Adrian Stanic
    Corbett Lyon
    Adam Pustola

  • Client

    Victorian Department of Health
    Northern Health

  • Traditional land

    Located on the traditional land of the Wurundjeri (Woiworung) and Boon Wurrung people

  • Size

    22,146 square metres

  • Project status

    Complete, 2021

“The Northern Hospital is an incredible transformation and growth for one of Melbourne’s busiest and hardworking hospitals. We are excited to see how the new project will serve its diverse community for many years to come with world class health services and a welcoming design.” 

Adam Pustola, Principal of Lyons

Born from the community, for the community

Born from the demand of a growing community, our design for The Northern Hospital (NH) is a unique response to the people and families of Melbourne’s north. The redevelopment reflects the growth and evolution of the hospital and modernises services for the growing and diverse community. Completed in 2016, stage one saw the development of a three story tower connected to the main hospital. Recently completed in mid 2021, stage two increases the tower to six floors, adopting a vertical healthcare model. The building includes an inpatient tower, operating theatres, central sterile services department, kitchen and back of house. Our design includes culturally appropriate spaces that provide opportunities for families to be involved in patient care while allowing staff to discreetly collaborate near client groups. 

As a landmark building in Epping, our design responds to the unique location at the edge of the growing city looking towards the Yarra Ranges. To create a strong, local identity for the project the building facade reflects the greens of the Yarra Ranges and establishes simple wayfinding to the public entrance with these bold colours. The main public stairs are highlighted on the facade and offer all staff and visitors a sweeping panoramic view. 

Designing for a hard-working hospital

Part of the brief for the NH redevelopment was to increase the scope and capacity of services to better meet the current and future needs of the Northern Health catchment. Commenting on the impact of the project, Lyons Principal, Adam Pustola said, “The Northern Hospital is an incredible transformation and growth for one of Melbourne’s busiest and hardworking hospitals. We are excited to see how the new project will serve its diverse community for many years to come with world class health services and a welcoming design.” 

The expansion allows 10,000 more patients to be treated each year and an average of 450 more ambulance arrivals each week. As one of Victoria’s busiest emergency departments, our design reduces ambulance bypasses and allows patients to be treated closer to home. Resolving the multiple connection points within the existing hospital was both a challenge and opportunity to integrate services. We clustered similar facilities together to improve adaptability and change in utilisation. Our forward thinking design also includes additional floor space for future bed expansion, plus a pandemic ward, which is critical as new demands emerge in healthcare.

Seamless salutogenic principles

Our design prioritises wellness by implementing evidence-based salutogenic principles. We design to simplify wayfinding, create comfortable and welcoming public waiting spaces and afford natural light and views for patients, staff and visitors. A dedicated ICU Garden is integrated into the external built form, offering privacy from other public spaces. It includes spaces for patients to be taken outside for respite, with access to medical services. Another part of the ICU Garden is accessible only by families using the dedicated Family Waiting Space.

Informal break out spaces can be found throughout the project to provide welcoming, comfortable spaces for visitors and families. Tall windows are located at the ends of corridors to increase natural light and views, in turn enhancing staff, patient and visitor experience. Colours are used throughout to support wayfinding, provide visual stimulation, and distinguish staff, patient and visitor areas. Patient bedrooms provide panoramic windows, capturing views of the Yarra Ranges and the city.

 

Building
the city

Healthier
communities

Key Contacts